dijous, 15 de gener del 2009

SANT SEBASTiÀ

Dimarts és festa, a Olesa.
Però per què?
Els de La Mola de l'any passat van fer aquesta recerca.

QUI ÉS SANT SEBASTIÀ?
Sant Sebastià va ser un màrtir cristià de la guàrdia pretoriana. Un emperador romà va manar als seus soldats que el matessin amb fletxes, però Sebastià no va morir i una viuda cristiana anomenada Irene el va recollir i li va curar les ferides. Quan Sebastià estava curat va anar a l'emperador a dir-li que era un home cruel. Llavors l'emperador va dir una altra vegada als seus soldats que el matessin a cops.
La festivitat es celebra el 20 de gener.
HISTÒRIA DE SANT SEBASTIÀ A OLESA DE BONESVALLS
L'any 1894 es va produir una epidèmia que va atacar als nens. Davant de la terrible mortalitat infantil el poble va demanar ajuda a Sant Sebastià. El rector era Mn. Josep Pasqual. L' èxit de la promesa va fer que la festa tingués un significat especial i un entusiasme únic que avui encara segueixen. A Olesa para tot el treball,com si fos una festa major.
QUÈ PASSA AMB EL PA?
A l'església es reparteix pa beneït i una estampeta com les que podeu veure a les imatges. Aquest pa té certes propietats: protegeix de malalties i de mals esperits.
PERÒ QUÈ HI PINTA AQUÍ, LA FAMÍLIA DE CAL SAMSÓ?
Doncs, com que quan va començar tot això l'any 1894 la família de Cal Samsó va decidir d'administrar la festa (vol dir que l'organitza, la paga...) són ells mateixos encara qui, avui en dia, s'encarreguen quel'església estigui a punt i es responsabilitzen de les despeses del pa beneït i les estampes. Per això se'ls hi diu ADMINISTRADORS. La senyora Maria Rosa de Cal Samsó (l'àvia de la Vinyet i en Jordi Santolària) també ens ha explicat que aquesta és una festa dedicada exclussivament als nens, que abans es rifava un tortell tot sortint de missa i que l'any 1994 es va celebrar el centenari.
Recerca i redacció: C.Superior/La Mola (07/08)
Més informacions?
Clicant al Fora d'Hores i al blog de la Comissio de Cultura.
QUE GAUDIU DE LA FESTA!!!!